Cu ce se ocupă un recrutor?

Un recrutor este o persoană care recrutează și selectează personalul pentru a completa proiectele unui client. Poate să își folosească propria rețea, cunoștințele specifice industriei și alte surse. Sarcina de bază a recrutorului este de a echilibra dorințele angajatorului cu cele alte angajatului.

Se pot distinge multe tipuri de recrutori, deși ar trebui să specificăm faptul că în multe companii rolurile se pot suprapune într-o oarecare măsură. De exemplu, rolurile recrutorilor și intermediarilor sunt foarte similare sau funcțiile lor sunt aproape identice. Se disting următoarele patru tipuri de recrutori:

Recrutorul

Un recrutor recrutează personal nou pentru o companie. De cele mai multe ori, lucrează pentru companiile de recrutare și pentru agențiile de resurse umane. Țin cont de strategia internă a companiei, discută abilitățile dorite cu departamentele, caută candidații potriviți prin diverse surse și îi intervievează.

Consultantul personal

Consultanții personali lucrează pentru agențiile tradiționale de recrutare în care găsesc candidații potriviți pentru companiile care doresc să implementeze un proiect specific sau pentru un post anume. Consultanții interimari de recrutare plasează freelancerii și candidații interimari, deseori numiți ca angajați pe cont propriu, manageri interimari sau contractori.

Dispecerul de personal

Un recrutor lucrează pentru o agenție de angajare temporară. Diferența dintre un recrutor și o agenție de angajare temporară este că agențiile de angajare temporară au grijă de întregul proces de recrutare (inclusiv angajarea candidatului), în timp ce recrutorul de obicei selectează doar candidații potriviți și apoi îi prezintă angajatorului. Decizia referitoare la care candidat este ales, rămâne la latitudinea angajatorului. Deseori, recrutorii plasează un număr mare de muncitori elementari, mai puțin specializați, fără a-i invita la interviuri personale. Au un număr mare de muncitori temporari pentru diferite posturi de muncă, inclusiv pentru joburi fizice, pe care îi pot trimite la companii dacă este cazul.

Căutătorul de talente

Headhunter vine din Engleză și era numit vânătorul de recompense. Căutătorii de talente sunt recrutori specializați în recrutarea și selectarea candidaților care sunt profesioniști calificați sau manageri. Din cauza lipsei de muncitori specializați în Germania, deseori trebuie luați candidați din companiile în care lucrează. Vă accesați grupul de contacte, scrieți anunțuri de angajare pentru căutare pasivă și contactați activ candidații prin intermediul rețelelor de socializare.

Căutarea executivă

Căutarea executivă este o subcategorie a recrutării. Căutătorii executivi sunt specializați în selecția și recrutarea candidaților pentru poziții de conducere în afacere (de obicei cu un salariu anual de peste €120,000). Acestea pot include Directori Generali și alte roluri executive. Numărul de indivizi calificați este mic și aceste poziții importante sunt tot mai dificil de ocupat – este deseori necesar să fie abordate persoane care ocupă deja o funcție înaltă într-o companie.

Sarcini principale

Sarcina unui recrutor este de a găsi o potrivire între cerere și ofertă pe piața muncii. Locurile libere într-o companie trebuie să fie ocupate de cei mai buni candidați posibili disponibili în acel moment. Pe de altă parte, în calitate de recrutor, trebuie să propună un candidat pentru un post care i se potrivește cel mai mult, în funcție de cunoștințele, abilitățile, ambițiile și interesele acestuia.

Ce sarcini are un recrutor?

Domeniul de activitate al unui recrutor poate include următoarele sarcini:

– Promovarea unui proiect sau post care urmează să fie ocupat

– Selecția celor mai eficiente canale de recrutare

– Selecția și abordarea potențialilor candidați

– Administrarea contactelor și a proceselor de apelare

– Realizarea interviurilor cu candidatul

– Analiza candidaților / verificarea referințelor

– Instruirea candidaților în timpul procesului de aplicare

– Negocierea salariului și a condițiilor secundare de muncă pentru candidați

Sarcinile specifice ale dispecerilor de personal:

– Câștigarea clientului

– Negocierea și încheierea contractelor de muncă cu clienții

– Încheierea contractului de muncă cu candidații

– Gestionarea aspectelor administrative și legale legate de contractul de muncă

– Menținerea contactului cu clienții existenți

– Selectarea candidaților / verificarea referințelor

– Instruirea candidaților în timpul procesului de aplicare

– Negocierea salariului și a condițiilor secundare de muncă ale candidaților

Sarcinile specifice ale consultanților personali, căutătorilor executivi și a căutătorilor de talente:

– Câștigarea clientului

– Negocierea și încheierea contractelor de muncă cu clienții

– Dezvoltarea propunerilor interesante pentru clienți

– Nominalizarea candidaților potriviți pentru organizația de recrutare

– Posibila administrare a aspectelor administrative și legale (de ex. înregistrarea timpului)

– Menținerea contactului cu managerii și departamentele de personal

Sarcinile specifice ale recrutorilor

– Prezentarea optimă a organizației care caută (ca angajator)

– Reacție rapidă la schimbări

– Rezolvarea problemelor cu persoana abordată

– Încheierea cu contractul de muncă cu noii angajați

– Posibila încheiere de acorduri de cooperare cu agențiile externe de ocupare a forței de muncă și recrutorii

– Menținerea contactului cu managerii și departamentele de personal

Topice cheie: Postarea jobului pentru recrutor, recrutor cu cerințe de job, recrutor profil job, sarcinile unui recrutor, recrutor responsabil, cu ce se ocupă un recrutor, ce anume este agenția de recrutare, munca drept recrutor, agenție de recrutare.

Loc de muncă

Unde lucrează un recrutor depinde de tipul agenției de recrutare. Recrutorii lucrează deseori în sectorul corporatist și, așadar, sunt angajați de companiile mai mari. Un recrutor lucrează în agenții de angajare, în timp ce recrutorii lucrează pentru agenții de personal. Căutătorii de talente sunt angajați de ceea ce se numește agențiile de căutare executivă.

În general, recrutorii lucrează în departamentele de Resurse Umane și păstrează contactul cu personalul în resurse umane, cu recrutori, administratori resurse umane, manageri marketing, manageri proiect, lideri departamente, secretarii și personalul de comunicare.

Topice importante: Colegii de muncă ai unui recrutor, unde lucrează recrutorii.

Educație

Din 2011,IHK studiile ulterioare IHK oferă posibilitatea de a finaliza o instruire pentru a deveni un consilier personal. În trecut, puteați lucra drept consilier personal fără nicio pregătire profesională. Instruirea pentru a deveni un consultant personal la IHK nu este considerată obligatorie din punct de vedere legal, dar este totuși o adiție binevenită în industrie.

Majoritatea cursurilor de instruire sunt part-time și pot avea loc în sala de clasă sau de la distanță. În medie, instruirea durează 3 luni și costă între 650€ și 1,600€.

Nu există un curs clasic de studii pentru a deveni recrutor. Cu toate acestea, următoarele cursuri pot fi de ajutor:

– Administrarea afacerii

– Managementulresurselorumane

– Psihologie

– Psihologia Afacerii

Topice importante: Continuarea educației drept recrutor, consultant în recrutare, cum să deveniți recrutor, recalificarea recrutorilor, instruirea căutătorilor de talente, recrutori de nivel educațional, studii pentru recrutori, studii pentru recrutori.

Salariu

 Salariul de început al unui recrutor freelancer este de aproximativ 42,900€ anual brut. Pe măsură ce avansează, salariul mediu anual este de aproximativ 60,000€ pe an. Candidații de top câștigă până la 122,000€ anual.

Cât de mult câștigă un recrutor?

Salariu de început42.900€
Salariu mediu60.000€
Salariu maxim122.000 €

Tariful pe oră al recrutorilor este în medie de 95€. Pentru o zi de muncă de 8 ore, tariful este așadar de €760 pe zi.