Viitorul freelancingului: dezvoltări și tendințe

Conform BMWI,  numărul freelancerilor a crescut cu 1.3 la sută într-un an, din 2019 în 2020, ajungând la un total de 1.45 milioane. Pandemia de Coronavirus nu a oprit această tendință pe care o vedem de câțiva ani. Profesiile tehnice și științifice au crescut cel mai mult, ajungând acum la 287.000 de freelanceri – o creștere de 2.5%.


Tendința 1: Lipsa de muncitori calificați și creșterea numărului de freelanceri

Companiile, fie dacă sunt din sectorul serviciilor, industriei auto, administrații publice, industria de producție sau furnizori energie, sunt dependenți de furnizorii de servicii IT din cauza lipsei de muncitori calificați. Studiile arată că în viitor companiile vor apela tot mai des la freelanceri în loc de angajați permanenți. Experiența specializată a freelancerilor este unul din cele mai puternice argumente ale acestora și le asigură o situație de comandă corespunzătoare.

Tendința 2: Recrutarea și găsirea proiectelor prin platformele de freelancer

Redistribuirea către freelanceri va avea loc în viitor cu și mai multă putere pe platforme precum freelance.ro.  Oxford Internet Institute a scris în raportul lor de cercetare că doar anul trecut, numărul proiectelor finalizate pe platforme online a crescut cu 26%, mai ales în zona IT.


Pentru companii,  acest tip de recrutare oferă o flexibilitate grozavă. Pot găsi freelanceri exact în momentul în care au nevoie. Cu toate acestea, nu există niciun factor de cost pe termen lung care ar putea deveni critic, de exemplu, când situația proiectelor se deteriorează.

Căutarea prin intermediul platformelor de freelancer este simplă și rapidă pentru companii. Există o selecție largă de freelanceri și doar în cazuri rare apar costuri prin intermediul furnizorilor de servicii de personal intermediar. În general, companiile devin din ce în ce mai agile în procesul de recrutare. Acest factor va continua să dobândească importanță în această eră digitală.

Aceleași argumente se aplică și în cazul freelancerilor: accesul la proiecte este facilitat prin intermediul platformelor de internet. Găsirea proiectelor este mai ușoară și, mai presus de toate, mai rapidă, inclusiv relațiile pe termen lung și construirea de contacte.

Tendința 3: Flexibilitate

Flexibilitatea este cheia. Atât în ceea ce privește recrutarea, cât și în ceea ce privește orele de lucru și organizarea. În multe industrii și companii, acest topic a devenit tot mai în prim plan în ultimii ani, cuvântul cheie fiind agilitatea. Până la urmă orele de muncă de la 9 la 5 nu sunt potrivite pentru toată lumea. Din contră: condițiile dinamice sporesc satisfacția – și implicit performanța.

Freelancerii sunt deja cu un pas înainte. În cazul multor proiecte, aceștia își pot programa liber munca – atâta timp cât munca este încheiată până la termenul limită. Două treimi dintre respondenții sondajului nostru efectuat pe freelance.de susțin că acest tip de flexibilitate este motivul principal pentru care lucrează ca freelanceri.

Tendința 4: Experiența rămâne decisivă în viitor

Furnizorii de proiecte caută experți. Prin munca lor la diferite proiecte și cu o varietate de clienți, freelancerii sunt deseori mai obișnuiți cu subiecte și cu echipe noi. Așadar, este mai important pentru furnizorii de proiecte ca această experiență să fie oferită ca referințe. Calificarea freelancerilor va deveni mai importantă în viitor. Pe baza problemelor legate de egalitate, referințele oferă concluzii mai neutre și mai importante despre calitatea muncii freelancerilor și a calificării acestora.

Tendința 5: Colaborarea este Cheia

Chiar dacă freelancerii sunt deseori considerați lupi singuratici, tendința este foarte diferită: crearea de rețele și munca în echipă devin tot mai importante. Pe măsură ce digitalizarea înlătură orice granițe în colaborare (de asemenea și în spațiul internațional și cultural), așa-numita colaborare socială între echipe mixte devine tot mai mult un standard. Pe lângă acest tip de lucru în echipă, freelancerii pot avea și proiecte mari pentru care sunt responsabili pe cont propriu. Procedând astfel, își fac propria echipă împreună cu alți freelanceri și coordonează și organizează întregul proces. Cu toate acestea, nu doar colaborarea la un proiect devine din ce în ce mai importantă pentru freelanceri. Unii își schimbă, de asemenea, și biroul clasic de acasă cu un mediu mai aglomerat: birourile comune și spațiile de co-working sunt tot mai populare.

Tendința 6: Autodeterminarea și schimbarea valorilor

Acest trend către un nou tip de colaborare este cu siguranță legat de noua generație. Generația Y a ajuns în lumea muncii și caută valori noi: Transformarea unui hobby într-o profesie, autodeterminarea și autorealizarea, plăcerea de a muncii și ierarhiile neregulate sunt punctul central – venitul, pe de altă parte, ajunge deseori pe locul doi. Toate aceste cerințe pot fi îndeplinite ca freelancer. Un alt motiv pentru care numărul de freelanceri va continua să crească în viitor.

Tendința 7: Creșterea tarifului pe oră

Datorită cererii ridicate de freelanceri, tarifele pe oră se estimează că vor continua să crească. Acest lucru este valabil îndeosebi pentru sectorul IT și de dezvoltare. În alte industrii se aplică alte distribuții. În funcție de calificare, freelancerii practică diferite tarife pe oră. Nu există un tarif standard pentru un anume expert. Pentru companii se merită, așadar, să compare oferta de freelanceri, în loc să-l angajeze direct pe primul. În plus, se merită să privim mai îndeaproape: pentru că doar printr-o selecție mare se pot identifica experții cei mai potriviți. Prin intermediul platformelor de pe internet, cum este freelance.de, comparația și selecția poate fi făcută în doar câteva minute.

Viitorul este acum!

Căutați freelanceri specialiști pentru compania sau clientul dumneavoastră? Găsiți  cei mai buni freelanceri aici!