Tarif pe oră sau pe proiect?

Avantajele și dezavantajele celor două variante

Munca drept freelancer este productivă în multe cazuri: De obicei, comisioanele sunt mai mari decât în cazul unui angajat permanent. Dar indiferent dacă clientul cere asta sau dacă v-ați gândit la costuri și la situația administrativă – deseori apare întrebarea dacă dvs. ca freelancer ar trebui să aplicați un tarif pe oră sau este mai bine pe proiect? O trecere în revistă cu avantajele și dezavantajele fiecărei metode de tarifare:

Tariful pe oră

Cu tarifarea pe oră, sunteți plătit exact pentru timpul petrecut pe proiect. Această variantă oferă avantaje și dezavantaje. Lucrul cel mai bun este că în cazul tarifului pe oră, se aplică formula simplă: cu cât munciți mai multe ore, cu atât aveți un câștig mai mare. Așadar, contrar așteptărilor, dacă trebuie să munciți mai mult la o sarcină sau primiți o sarcină suplimentară înainte de termenul limită – totul este recompensat în bani și face orele suplimentare mai suportabile.

Pe de altă parte, această formă de facturare are unul sau două probleme: dacă nu puteți munci la un proiect, nu veți primi nicio remunerație pentru acea perioadă. Cel mai probabil, nu veți putea munci obișnuitele 40 ore/săptămână în 48 săptămâni/an. Concediile, sărbătorile legale și zile libere trebuie luate în considerare. Și sincer, unul din cele mai bune lucruri în a fi freelancer este flexibilitatea de a merge la cinema în mijlocul zilei. Chiar dacă sunteți sigur că veți recupera orele mai târziu. Este mereu cel mai bine să construiți un buffer în metoda cu tariful pe oră pentru acele momente. Astfel puteți trece mai bine peste aceste perioade dificile.

Puteți afla exact ce alte elemente ar trebui să luați în considerare când stabiliți tariful pe oră aici.

Pentru o comparabilitate mai bună, avem o privire de ansamblu asupra  tarifelor pe oră ale freelancerilor din industrii diferite. Un alt dezavantaj al acestei metode de facturare este că nu sunteți plătit în funcție de dificultatea sau complexitatea sarcinilor dvs., ci pentru numărul de ore. Indiferent dacă petreceți o oră la o prezentare sau pentru un cod de programare dificil, cu tariful fixat pe oră, rezultatul financiar este identic.

Facturare conformă cu proiectul

Aici intervine facturarea bazată pe proiect. În funcție de timpul estimat, de efortul logistic și cognitiv, puteți seta un preț pentru întregul proiect. Acest lucru minimizează riscul într-o mică măsură. Datorită acestei variante, focusul nu este pe numărul total de ore lucrate, ci pe valoare actuală pe care o oferiți clientului ca freelancer. Aici, experiența și expertiza dvs. sunt și mai concentrate.

Cu toate acestea, este varianta recomandată dacă aveți nevoie de facturare pe proiect. Deoarece un calcul al factorilor de mai sus necesită o reflexie și o bună viziune. Așadar această metodă este ideală pentru freelancerii experimentați. Devine mai dificil atunci când nu sunt planificate, dar sarcinile urgente și suspecte din schimburile de noapte ajung cu puțin timp înainte de termenul limită.

Avantajele acestei variante sunt de obicei dezavantajele tarifului pe oră și invers. Cel mai bun lucru de făcut este să vă decideți ce vă face să vă simțiți mai confortabil și să comunicați acest lucru cu furnizorii de proiecte. Majoritatea sunt familiarizați cu ambele metode de facturare. Devine o neplăcere doar atunci când vine vorba despre discutarea prețului în sine – dar avem răspunsul corect și pentru asta.