Freelanceri în locul angajaților permanenți: avantaje și dezavantaje pentru antreprenori

Unele companii ajung să apeleze la freelanceri pentru a-și adapta echipa la situații individuale care apar din scurt. În multe cazuri, acest lucru oferă mai multă flexibilitate. Totuși, poate însemna și o securitate mai slabă. Am analizat cu atenție acest model de afaceri și am examinat beneficiile pentru companie. Angajarea freelancerilor în adiția personalului permanent, deschide deseori noi oportunități. Blocajele pe termen scurt pot fi compensate sau calificările lipsă pot fi extinse. Cu toate acestea, utilizarea freelancerilor este, de asemenea, asociată cu multe reguli și muncă suplimentară. Mai mult, nu sunt potriviți pentru orice sarcină.


Diferențele dintre freelanceri și angajați

Cele două modele de angajare oferă diferite avantaje și dezavantaje. Cea mai mare diferență este că un freelancer nu primește un salariu fix, regulat. Mai mult, există și alte criterii care pot face diferența mai clară:

  • Freelancerul își plătește singur contribuțiile la asigurarea socială.
  • Nu există protecție împotriva concedierii freelancerilor.
  • Freelancerii nu sunt legați de orarul intern de funcționare a companiei.

Clasificarea freelancerilor este de asemenea importantă. Diferitele grupuri profesionale și activitățile lor sunt deja bine detaliate aici în Legea privind Impozitul pe venit (§ 18 EstG):

  • Doctori, dentiști, veterinari
  • Avocați și notari
  • Inspectori
  • Arhitecți
  • Auditori și consultanți fiscali, agenți fiscali
  • Practicanți ai medicinei alternative și kinetoterapeuți
  • Jurnaliști, fotojurnaliști, interpreți, traducători

Când este recomandat să utilizați freelanceri?

O simplă comparație a costurilor suferite – salariu și comision – este prea superficială. Trebuie luați în considere și alți factori.

Freelancerii sunt potriviți ideal pentru a compensa limitările personale sau pentru lipsa de calificări în administrarea proiectelor. Un studiu amplu din sectorul IT, a descoperit că angajarea freelancerilor este eficientă din punct de vedere a costurilor, mai ales în cazul sarcinilor pe termen scurt, pentru o perioadă mai mică de nouă luni conform modelului clasic. Conform acestui model, ar avea nevoie de un timp mai scurt de start-up până la începerea producției (o lună) decât angajații permanenți (trei luni). Modelul progresiv cost-beneficiu arată un avantaj și mai mare a costurilor.

Posibilități de restructurare

În perioade nesigure, angajarea freelancerilor oferă flexibilitatea necesară de a reacționa precis la nevoia curentă de personal. Așadar, poate fi eficientă angajarea unui număr mai mare de freelanceri în locul unui personal permanent extins.

Cei care doresc să reducă numărul angajaților permanenți au mai multe opțiuni. În loc de concediere, angajații mai vechi pot primi oferte de pensionare parțială sau plată compensatorie.

Pentru a nu avea parte de perioade de preaviz mai lungi, un acord de încheiere poate fi o alternativă bună. Totuși, acest lucru necesită consimțământul angajatului. Chiar dacă plata compensatorie nu are cadru legal în acest model, poate fi totuși utilizată cu acordul ambelor părți. Acordul de încheiere oferă ambelor părți mai multă libertate de a-și modela sfârșitul unei relații de angajare într-un mod de sine determinat.

Costurile fixe pentru personal sunt tot printre cele mai mari cheltuieli ale unei companii. Freelancerii oferă mai multă libertate aici, pentru a putea reacționa la fluctuațiile pe termen scurt.

Avantaje pentru angajator

După cum a confirmat studiu, angajatorii pot beneficia de faptul că freelancerii învață mai rapid noi sarcini și obțin o productivitate ridicată într-un timp mai scurt. Mai mult, au deseori o vastă experiență datorată diferitelor proiecte la care au lucrat deja. Pot aborda un subiect din unghiuri diferite, ceea ce le poate oferi un avantaj grozav.

Căutați freelancerul potrivit pentru proiectul dvs.?

Găsiți un freelancer

Freelanceri sunt de obicei experți speciali într-un domeniu foarte specific. Această experiență poate fi folosită mai ales pentru sarcini clar definite. Calificarea este, așadar, criteriul cel mai important în alegerea unui freelancer corect. Un tarif mai mare poate da roade cu siguranță. Datorită competiției fioroase între freelanceri, vă puteți aștepta la un nivel ridicat de performanță.

Costurile de recrutare în cazul freelancerilor sunt mult mai mici decât în cazul angajaților permanenți. Mai mult, platformele speciale de recrutare și schimburile de proiecte relevante ușurează în zilele noastre sarcina de a găsi un freelancer potrivit la un cost mic.

Dacă freelancerul nu lucrează direct în propria sa companie, dar lucrează în propria infrastructură (computer, telefon, spațiu de birou, etc.), există un avantaj de cost, deoarece nu trebuie asigurat un mediu de lucru.

Un freelancer nu este protejat de mecanismele de siguranță din legislația de angajare. În cazul în care apar probleme, cooperarea poate fi terminată din scurt. Mai mult, performanța slabă nu trebuie să fie plătită. În acest caz, este important să precizați clar țelurile cooperării în scris.

Dezavantaje pentru angajator

Este necesar un anumit nivel de încredere pentru o colaborare de succes cu freelanceri. Aceștia au deseori un alt punct de vedere extensiv asupra companiei și, de asemenea, în cadrul proceselor și detaliilor care nu ar trebui divulgate în exterior. O clauză de confidențialitate în acordul de cooperare creează un anumit grad de siguranță în acest caz.

Freelancerii preferă să muncească conform sistemului lor și, de asemenea, lucrează cel mai eficient.

După cooperare, pot apărea probleme dacă munca are o structură diferită față de ce e obișnuit în companie. Abordările care au sens pe termen scurt pot prezenta dezavantaje mai târziu, care nu au fost luate în considerare la început. Angajații permanenți gândesc deseori mai sustenabil și pe termen lung aici – printre altele, deoarece au o perspectivă mai aprofundată în structura companiei.

Reglementări mai stricte în Legea Împrumutului Angajaților din Germania vor îngreuna angajarea personalului extern în viitor – mai ales în cazul unei cooperări pe termen lung. Mai mult, este de așteptat o sporire în aspectul administrativ. Încălcarea reglementărilor noi va fi pedepsită cu amenzi foarte mari.

O excepție este angajarea de freelanceri care sunt asigurați prin Künstlersozialkasse. Această asigurare specială cere o parte din beneficiile sociale ale clientului. Prin urmare, aceste cheltuieli nu ar trebui uitate în calcularea costurilor.

Concluzie

Freelancerii pot oferi un avantaj decisiv cu experiența lor, ideile lor și abordarea lor rapidă în cazul multor proiecte. Mai ales când e vorba de cost, sunt o alegere bună pentru colaborări cu o durată mai scurtă. Acestea permit echilibrarea sau expansiunea domeniilor de lucru care nu sunt acoperite sau nu sunt complet acoperite de personalul intern din cadrul companiei. Obstacolele timpului pot fi, de asemenea, absorbite bine.

La calcul, nu trebuie să uitați de costurile ascunse, precum contribuțiile la fondul de asigurări sociale ale artiștilor. Dacă doriți să aveți parte de rezultate pozitive la muncă cu freelanceri pe termen lung, ar trebui să vă asigurați că luați în considerare standardele interne ale companiei. Pentru proiecte care necesită o perspectivă mai profundă asupra companiei, freelancerii nu sunt cea mai bună alegere.