Vă rugăm să nu faceți așa: Cele mai întâlnite greșeli în negocierea tarifului

Dacă doriți să aveți succes ca freelancer pe termen lung, trebuie să îndepliniți câteva cerințe. Acestea includ bune abilități de negociere pentru a vă putea impune propriul tarif în fața clientului. Din păcate, mulți freelanceri nu doar că își calculează tariful incorect, ci îl negociază apoi în jos cu clientul, astfel încât nu mai pot să își acopere costurile de funcționare – nici nu se pune problema de profit. Așadar, care sunt cele mai întâlnite greșeli în negocierea tarifului și cel mai important, cum puteți rezolva situația?

Freelanceri între tarife pe oră ridicate și segmentul de cost scăzut

Faptul că freelancerii sunt plătiți prost reprezintă o problemă larg răspândită este clarificată de implicarea politicii în această problemă. Un tarif minim pentru freelanceri este în etapa de discutare. Cu toate acestea, experți precum Robert Gadegast, vicepreședintele OWUS Berlin-Brandenburg, consideră acest tarif minim nepractic și nefezabil. De ce? Deoarece o astfel de reglementare ar cere o intervenție directă în principiul economiei de piață și astfel ar afecta competiția. Freelancerii trebuie să poată fi liberi și astfel să își susțină munca din propriile lor resurse. În multe cazuri, acest lucru funcționează perfect.

De exemplu, freelanceri în IT câștigă în medie 83 de euro pe oră și au parte de comenzi mereu. Acest lucru îi poate duce la un câștig de aproximativ 8.000 de EURO lunar și sub 100.000 de EURO anual. Un venit la care majoritatea angajaților pot doar să spere.

Din nefericire, venitul nu arată așa în realitate. Nu fiecare industrie este atât de disperată de muncă precum cei din IT. Când cererea e mai scăzută, freelancerii nu pot negocia astfel de tarife pe oră.

De ce ar plăti un client prețuri atât de mari când concurența cere doar jumătate? Dacă nu aveți argumente puternice și suficientă încredere în sine pentru a rămâne fidel calculului dvs., veți descoperi că lucrați pentru un tarif mai mic decât v-ați așteptat. O greșeală care vă poate pune în pericol stilul de viață. Deoarece costurile de funcționare pentru freelanceri sunt ridicate.

Asigurarea, impozitele sau chiria unui birou pot ajunge la mii de euro lunar în costuri fixe. Fluctuațiile comenzilor, pauza datorată îmbolnăvirii sau un concediu nu sunt acoperite, la fel ca și costul de trai. Ca frealancer, este dificil să vă administrați afacerea, să faceți calculele cu pricepere și să impuneți aceste tarife. Așadar, la ce anume trebuie să fiți atent?

Net, brut, impozit: Tariful trebuie calculat corespunzător

Spre deosebire de un angajat care primește salariul la sfârșitul fiecărei luni și unde majoritatea cheltuielilor precum cele cu asigurarea și impozitele sunt automat scăzute, calculul în cazul freelancerilor precum și al comercianților este puțin mai dificil. Aceștia cer clienților un preț net pentru serviciul oferit. Totuși, net nu înseamnă fără impozit. Mai mult, TVA-ul se adaugă acestui tarif net. Această valoare este numită valoare brută.

Singura excepție sunt reglementările afacerilor mici și procedura de tarifare inversă. Totuși, freelancerul nu poate să își păstreze acest TVA după transferul din partea clientului, ci trebuie să îl raporteze la autoritățile financiare. Acesta este un așa-numit element tranzitoriu.

Suma netă este la fel de înșelătoare. Acesta nu ar trebui văzut deloc drept venit net. În schimb, este calculat drept venit în bilanț. Cheltuielile de funcționare sunt apoi scăzute din această sumă. Plusul care rămâne (sperăm), este profitul real. Acesta este ca să spunem așa – exprimat colocvial – venitul freelancerului.

Dar, desigur că acesta trebuie să fie impozitat. Multe start-up-uri fără experiență fac greșeala de a nu ține cont de impozit în calculele lor și ajung apoi în dificultăți financiare când autoritățile financiare cer plăți suplimentare.

Așadar, este extrem de important pentru freelanceri și antreprenori de orice tip să țină un ochi pe finanțele sale și să se asigure că există suficientă lichiditate.  După scăderea impozitului, freelancerul trebuie să își facă și asigurarea. Asigurări de sănătate, pensia sau asigurarea de handicap sunt scumpe (pentru cei pe cont propriu) și, așadar, reprezintă o altă cheltuială lunară ridicată.

Mai mult, desigur, mai rămâne chiria apartamentului sau a biroului și alte costuri de funcționare. Toți acești factori trebuie luați în considerare în calcularea tarifului. Chiar și atunci, orice pauză datorată îmbolnăvirii sau în caz de concediu nu sunt luate în considerare.

Observați: Tariful pe oră pentru un freelancer poate părea mai ridicat decât al unui angajat normal, dar la o analiză mai atentă, nu se pot compara. Dacă vă cunoașteți aceste costuri exact, veți fi mai încrezător în forțele proprii când negociați tariful.

Cum să vă fie acceptate așteptările dvs. salariale: Uitați cum negocierea (nu) dă roade.

Desigur, este important să mențineți salariul în negocierea cu potențialii clienți noi. Din nefericire, mulți freelanceri fac aceleași greșeli mereu:

  • Cifre Rotunjite: Nu ar trebui să faceți din tariful calculat pe oră o cifră rotunjită. Mulți freelanceri au un tarif de 50, 85 sau chiar 100 de euro pe oră. Acest lucru tentează clientul să acționeze. Dacă din contră, cereți clientului o sumă rotundă, precum 83.76 euro pe oră, lăsați impresia unui calcul precis, veți părea mai profesionist și nu va mai trebui să vă tocmiți atât cu clienții – garantat!
  • Calcule exacte: Totuși, asta nu înseamnă că nu puteți și nu ar trebui să vă rotunjiți tariful. Până la urmă, fiecare afacere dorește să își maximizeze profitul. Puteți rotunji până la o valoare fixă. Astfel lăsați impresia clientului că puteți negocia. El este mulțumit, iar dvs. nu coborâți sub limita dvs. minimă. Dacă clientul plătește mai mult în final, cu siguranță nu vei spune „nu”.
  • Limită minimă lipsă: Fiecare freelancer ar trebui să intre în negociere cu un minim prestabilit și să nu accepte nicio ofertă sub aceasta. O valoare unde încă vă puteți acoperi cheltuielile și să obțineți și un mic profit. Dacă negociați prea mult, nu doar că riscați existența dvs. economică, dar arătați și în fața clientului mai puțin convingător. Munca de calitate costă, aceasta este concepția comună. În acest sens, mulți clienți concluzionează că freelancerii ieftini au o calitate slabă a muncii – și preferă să plătească puțin mai mult pentru a avea parte de un serviciu mai calitativ. Sună ironic, dar e adevărat!

Concluzie

În cele din urmă, abilitățile de negociere ale unui freelancer determină într-o oarecare măsură dacă poate avea succes în a se stabili pe piață și să își câștige traiul pe termen lung – sau dacă ajunge direct în faliment. Cu puțină încredere în sine și strategia corectă, puteți negocia tarife peste medie pe oră și vă puteți baza pe această sursă de muncă.