Lucrați ca freelancer în timp ce studiați: Așa funcționează!

Lucratul ca freelancer atunci când studiați oferă numeroase avantaje, printre care se numără programul de muncă flexibil și bani suplimentari în contul dvs. Totuși, există câteva puncte pe care ar trebui să le luați în considerare, mai ales atunci când vine vorba de impozite și asigurare. Tot ceea ce trebuie să știți despre freelancer-ul part-time.


Avantajele la prima vedere

Freelancing-ul și studiul merg împreună aproape perfect, sunt făcute una pentru alta. De ce este așa? Sunt patru argumente: bani, experiență, rețeaua socială și cireașa de pe tort, ore de muncă flexibile. Ca freelancer, puteți câștiga  mulți bani de-a lungul studiilor – și nu doar prin joburile tipice de student, precum ospătar. Mai mult, aveți deja o experiență concretă în domeniul dvs. și vă puteți aplica direct cunoștințele pe care le-ați câștigat în timpul studiilor. Mai mult, veți dobândi o mentalitate antreprenorială chiar de la început.

Prin toate acestea, ați construit o rețea solidă într-o  etapă mai timpurie, de care puteți beneficia mulți ani. De-a lungul drumului, puteți încerca să vă realizați propriile idei, fără ca întregul dvs. mijloc de existență să depindă imediat de asta. Mai mult, ca freelancer vă puteți împărți munca într-un mod flexibil, adaptată la programul de lucru, la planul de studii și la examene. Desigur că acest lucru se aplică și vacanțelor dintre semestre. Doar ca sugestie…

Impozite și finanțe

Apropo de bani: Chiar și ca freelancer, va trebui să vă înregistrați la finanțe în termen de patru săptămâni de la începerea afacerii. Cuvintele cheie aici sunt impozitele pe venit și pe vânzări. Totuși, trebuie să plătiți impozitul imediat ce profitul dvs. anual depășește limita magică de 9.000 EUR. În ceea ce privește impozitul pe vânzări, cel mai probabil veți beneficia de reglementările pentru întreprinderile mici dacă munciți ca freelancer în timpul studiilor.

În acest caz, nu datorați impozit pe vânzări. Totuși, dacă câștigați mai mult de 17.500 EUR anual, acest lucru nu mai e valabil și trebuie să depuneți o declarație de venit. O dată pe an trebuie să vă faceți și declarația fiscală – acest lucru poate fi deranjant, dar puteți economisi bani. Puteți găsi ponturi despre cum să faceți asta. Cu siguranță este un alt cuvânt care vă vine în minte în acest context: Înregistrarea Afacerii.

Dacă trebuie să vă înregistrați o meserie depinde de faptul dacă activitatea dvs. va fi clasificată ca o profesie liberală. Puteți citi mai multe despre asta aici.

Asigurarea de sănătate ca freelancer în timpul studiilor

În acest caz se aplică cerințe similare ca în cazul joburilor convenționale part-time din timpul studiilor. Chiar și ca freelancer student puteți rămâne un membru în asigurarea de familie. Totuși, limitele de câștig (care variază de la o asigurare de sănătate la alta) trebuie respectate și orele de muncă nu pot depăși 20 de ore pe săptămână.

Dacă câștigați sau munciți mai mult, trebuie să vă asigurați pe cont propriu.