Freelancer part-time – ponturi și sfaturi despre găsirea unui loc de muncă

Calea spre antreprenoriat este pentru mulți ceva dificil, un lucru asociat cu unele riscuri. Cei care nu doresc să facă acest pas în totalitate, pot munci part-time ca freelancer pe lângă jobul lor principal, pentru a avea o perspectivă mai bună despre această formă de angajare.

Distincția dintre freelancer, angajat și antreprenor

Multe companii folosesc freelanceri pe lângă proprii angajați. Freelancing-ul caracterizează tipul de relație de angajare. Un freelancer lucrează pe cont propriu, adică spre deosebire de un angajat, acesta nu este supus instrucțiunilor și nu este subiectul contribuțiilor la asigurările sociale prin intermediul companiei.

Freelancing-ul caracterizează tipul activității, dar nu și tipul relației de angajare. Cea din urmă este denumită ca freelancing, după cum a fost explicat mai sus. Cea din urmă este denumită freelancing, după cum a fost deja explicat mai sus. Cu toate acestea, antreprenorii deseori muncesc ca freelanceri, iar un freelancer poate fi, de asemenea, și comerciant.

Caracteristicile tipice ale freelancerilor sunt:

  • Calificări înalte și cunoștințe specifice
  • Activitate ca liber profesionist: Un Freelancer este înregistrat la finanțe ca freelancer sau comerciant.
  • Gestionarea liberă a orelor de lucru și a locului de muncă. Un freelancer nu are dreptul să lucreze în sediul companiei.
  • Se încheie un contract de servicii sau de muncă între companie în calitate de client și freelancer în calitate de antreprenor, de obicei pe o perioadă limitată de timp. Plata se face pe oră sau freelancerul primește o sumă forfetară. Spre deosebire de angajatul unei companii, freelancerul nu primește un venit lunar reglementat sau fix.
  • Freelancerii sunt responsabili pentru propriile sarcini de lucru și pot lucra pentru mai mulți angajatori.
  • Freelancerii sunt responsabili pentru propria lor securitate socială și de impozitarea venitului; nu sunt supuși la plata contribuțiilor la asigurările sociale.
  • Nu există niciun motiv pentru a continua plata în cazul îmbolnăvirii, iar protecția împotriva concedierii nu se aplică.

Freelancing ca angajat – Angajatorul trebuie să joace și el un rol

Dacă o persoană este angajată de către o companie în calitate de angajat permanent și vrea să muncească drept freelancer part-time, această persoană trebuie să spună acest lucru angajatorului. Angajatorul poate refuza permisiunea cu referire la contractul de angajare sau acordul cu compania.

Motivele pentru împiedicarea angajării suplimentare ar putea include inconfortul angajatorului de a lucra pentru un concurent al companiei sau faptul că acest al doilea job este atât de dificil pentru angajat încât interferează cu jobul principal.

Oricine dorește să obțină un job part-time ar trebui să discute în avans cu angajatorul și cu autoritățile relevante (finanțe, agenția de ocupare a forței de muncă, camera de comerț, etc.) despre certificatele și formularele necesare. În funcție de mărimea angajamentului adițional, angajatul poate fi chiar obligat să informeze angajatorul.

Atragerea diferitelor grupuri de persoane

În principiu, munca drept freelancer part-time este potrivită pentru oricine care, pe lângă jobul principal, ar dori să câștige experiență într-un domeniu profesional și/sau care combină interesele personale cu munca part-time.

Mai mult, există câteva grupuri de persoane pentru care freelancingul part-time ar fi potrivit:

Pentru părinții care pleacă temporar de la locul de muncă pentru creșterea copiilor, începerea activității ca freelancer ar putea ușura reintrarea acestora în forța de muncă. Acest lucru se aplică și părinților care nu pot munci full-time.

Pentru studenți, pe lângă câștigarea banilor, își pot face experiență, lucru care îi va ajuta să intre în forța de muncă după absolvire. Pensionarii care vor să muncească sau să își mărească pensia, își pot folosi anii de experiență lucrând ca freelanceri part-time.

Reglementări legale referitoare la orele de muncă

Legea privind Programul de Lucru reglementează cât timp este legal să muncească angajații din Germania. Această lege reglementează, printre altele, durata maximă a timpului de lucru zilnic, pauzele și perioadele de odihnă, precum și munca în zilele de duminică și de sărbătorile legale. În gesetzte-im-internet.de (§ 3 Timpul de lucru al angajaților) scrie:

„Ziua de lucru a salariaților nu poate depăși opt ore. Poate fi extinsă până la zece ore doar dacă media de opt ore pe zi nu este depășită timp de șase luni calendaristice sau în 24 de săptămâni.”

Zilele lucrătoare sunt zilele lucrătoare de luni până sâmbătă. Prin urmare, un angajat full-time poate munci maximum 48 de ore pe săptămână. Este permisă prelungirea programului de lucru de la opt la zece ore pe termen scurt, de exemplu pe sezon sau din cauza comenzilor.

Mai mult, este important faptul că o persoană care desfășoară activități independente nu trebuie să respecte această limită în jobul secundar. În cazul în care venitul din munca de freelancer, care este realizat în plus, este peste limita impozabilă, veniturile din jobul principal și cel part-time sunt adăugate pentru a calcula impozitul.

Găsirea locurilor de muncă ca freelancer – ponturi și sfaturi

În cazul freelancerilor part-time, la fel ca în cazul freelancerilor full-time, există mai multe opțiuni care îi pot ajuta să obțină proiecte sau clienți. Cum am precizat mai sus, freelancerii au de obicei abilități specifice și muncesc de la un proiect la altul, așadar aplicațiile orbești sunt deseori nepotrivite.

Promovarea pe cont propriu prin fluturașe și broșuri este o altă opțiune, dar nu este nicio asigurare că potențialii clienți vor reacționa pozitiv. De exemplu, este mai bine să organizați în mod activ căutări pe platforme de joburi.

Prin intermediul platformelor de joburi pe internet, puteți găsi numeroase oferte din diferite domenii.

Agențiile de Mediere sunt tot mai populare

Pe lângă opțiunile precizate mai sus, agențiile de plasament devin tot mai populare pentru căutarea joburilor. Aceste agenții se specializează deseori într-o singură industrie și pot fi intermediari între companie și freelancer. Mai ales profesioniștii calificați cu abilități specifice, de exemplu în industria IT, pot alege dintr-o varietate de oferte.